Ihmeellinen Dubai

 

dubai1
Dubain iltatunnelma on kuin Tuhannen ja yhden yön saduista. Ihmiset kokoontuvat ulos ja ostoskeskuksiin.
Souk al Bahar on osa Dubai Mall -kompleksia, ja sen vieressä tanssivat suihkulähteet joka ilta.

 

Dubaista on vankka mielipide ainakin niillä, jotka eivät ole käyneet siellä. Hirveän keinotekoinen, feikki, kaamea ökyrikkaiden pelikenttä, täysin epätodellinen… Miksi jotkut kuitenkin ihastuvat paikkaan? 

 

Onhan se keinotekoinen paikka vailla historiaa, mutta kaikkien ennätyksiä rikkovien rakennusten, rakennelmien ja keksintöjen takana on ällistyttävä määrä älykkyyttä, mielikuvitusta ja luovuutta. Ne paikat on minusta hienoa nähdä, jo uteliaisuuden vuoksi. Kävin viime viikolla Dubaissa toista kertaa ja ihastuin entistäkin enemmän.

 

Parasta siellä on kuitenkin maailman korkeimpien ja ihmeellisimpien rakennelmien sijaan ihmiset, tunnelma, ilmasto ja ruoka. Ihan samat asiat kuin missä muualla tahansa. Eniten minun vaa´assani painaa tosin tunnelma, jollaista en ole kokenut muualla.

 

dubai2
Romanttinen paikka illalla on Souk Madinat Jumeirah, jossa ravintolat sijaitsevat kanavan äärellä.

 

Pelkästään se, että runsaan kuuden tunnin lennon jälkeen putkahdan aamuyöllä arabimaahan, on jännää. Lentokentällä, joka on kuulemma maailman vilkkain ja myös hienoin minun näkemäni, vastaan tulee valkoisissa kaavuissa kulkevia miehiä, päässäkin liina, ja tietysti naisia ja lapsia. Pienistä Invest in Dubai -tiskeistä päätellen lentokentällä voisi ryhtyä sijoittajaksi vaikka kello kolme aamulla, ennen kuin saavutaan matkalaukkuhihnalle. Ehkä ensi kerralla?


On myös terveellistä joutua joskus olemaan täysi ummikko, kun edes kirjoitusta ei ymmärrä. Sain hotellista arabiankielisen kartan, mihinköhän siis ihan ensin suunnistaisin?

 

dubai3
Kartan lukeminen ei ole aina itsestäänselvyys!

 

Dubaissa kannattaa nähdä esimerkiksi maailman korkein rakennus Burj Khalifa, ja kiivetä sen ylimmälle näköalatasanteelle 124. kerrokseen. Kaltaiselleni korkeanpaikankammoisellekaan hissi, joka kohoaa 10 metriä sekunnissa, ja maisemien katselu korkeuksista ei josta syystä aiheuta mitään muita kuin hämmennyksen ja ihmetyksen väristyksiä. Lippu kannattaa ostaa netistä etukäteen, sillä paikan päällä se maksaa tuplasti.

Muuten, Dubaihin rakennetaan parhaillaan vielä korkeampaa rakennusta, Dubai Observation Toweria, ja Burj Khalifa jää siten kakkoseksi viimeistään vuonna 2020. Tuskin maltan odottaa!

 

dubai4
Dubai nähtynä maailman korkeimman rakennuksen Burj Khalifan näköalatasanteelta. Enjoy!

 

Tämä on tyypillistä Dubaille, he haluavat itse rikkoa omat ennätyksensä. Lisäksi Dubaihin on tulossa London Eye´n kaltainen maailmanpyörä, mutta arvatenkin isompi ja hienompi. Vuodessa kaupungissa onkin muuttunut yllättävän moni asia. Sinne on ilmestynyt muun muassa valtava kanava, johon päästettiin vesi vain pari päivää ennen tuloani. Kaikki sillat eivät ole vielä auki. Dubai on saanut viimeisen vuoden aikana myös oopperan. Uusi aivan jättisuuri ostoskeskus City Walk on tupsahtanut toisaalle. Kaikki on upouutta ja mitä tahansa ostettavaa maan ja taivaan väliltä – paitsi ehkä alkoholia – löytyy… jos sellainen viehättää, menkää katsomaan.

 

dubai5
Dubain uusi oopperatalo rakennettiin lähelle Burj Khalifaa.

 

Tämä on tyypillistä Dubaille, he haluavat itse rikkoa omat ennätyksensä. Lisäksi Dubaihin on tulossa London Eye´n kaltainen maailmanpyörä, mutta arvatenkin isompi ja hienompi. Vuodessa kaupungissa onkin muuttunut yllättävän moni asia. Sinne on ilmestynyt muun muassa valtava kanava, johon päästettiin vesi vain pari päivää ennen tuloani. Kaikki sillat eivät ole vielä auki. Dubai on saanut viimeisen vuoden aikana myös oopperan. Uusi aivan jättisuuri ostoskeskus City Walk on tupsahtanut toisaalle. Kaikki on upouutta ja mitä tahansa ostettavaa maan ja taivaan väliltä – paitsi ehkä alkoholia – löytyy… jos sellainen viehättää, menkää katsomaan.

video

Dubaihin rakennetaan koko ajan lisää hotelleja, vaikka niitä on jo tuhansia. Turistivirrat ovat mielettömiä, ja lentokentälle johtava moottoritie on ruuhkainen läpi yön. Lentoja saapuu ja lähtee kaikkina kellonaikoina. Rakennustyömailla ei nukuta; kun saavuin omaan hotelliini tuloaamuna ennen neljää, oltiin hotellin viereisellä työmaalla täydessä työn touhussa. Kilkatus kuului ja nostokurjet kumartelivat kuun kelmeässä valossa, sillä raksamiehet työskentelevät kolmessa vuorossa vuorokauden ympäri.

 

Dubain koko rantaviiva on rakennettu täyteen hotelleja ja uimarantoja, joista osa on yksityisiä ja vain hotellin asukkaiden käytössä. Mutta hieno julkinen rantakin löytyy, Jumeirah Beach. Sen yhteyteen on rakennettu myös valtava, viihtyisä kävelykatu, joka on täynnä kahviloita ja ravintoloita.

 video

Meno ei lopu edes auringonlaskuun, vaan Jumeirah Beach Residence -alueella koko ilta sujuu mukavasti rannan tuntumassa.

video

Ookoo, kamelit ovat turistikamaa, mutta olkoon, kun muuten on niin hieno paikka!

 

Monista hotelleista on pari kertaa päivässä ilmainen bussikuljetus rannalle; omasta hotellistani se oli Kite Beach -rannalle, joka on hyvine palveluineen monien suosikki. Sieltä löytyy liuta ravintoloita, street food -kojuja ja suihkut. Ranta on vartioitu, ja aurinkotuoli varjoineen koko päiväksi maksaa 110 dirhamia eli noin 27,50 euroa. Ranta sinänsä on ilmainen.


Dubaissa rannat, kuten kaikki muutkin paikat, ovat äärettömän siistejä. Roskia ei kukaan heitä maahan.

 

dubai6
Ensimmäinen pulahdus Persianlahteen on ilo kaikille aisteille. Vesi on juuri sopivan lämmintä, kuten ilmakin.

 

Rannalle kannattaa mennä joskus myös iltapäivällä, sillä jo viiden jälkeen aurinko alkaa laskea. Näky on unohtumaton.

 

dubai7
Kite Beach illansuussa, kun aurinko laskee.

 

Mistä tunnelma syntyy? Dubain asukkaista yli 80 % on muualta tulleita, ns. expatteja. Sen kansainvälisempää kaupunkia en maailmassa tiedä. Se vilisee eurooppalaisia, aasialaisia, arabeja, myös afrikkalaisia. Vain viidennes ihmisistä on siis alkuperäisiä Arabiemiraattien kansalaisia, jotka muuten oppii erottamaan perinteisistä vaatteistaan. Tietenkin maassa on myös valtavasti öljymiljonäärejä muista arabimaista, saudiarabialaiset miehet erottuvat katukuvassa tietynlaisen ja -värisen pääliinan ja naiset vain silmät näkyviin jättävän hunnun vuoksi. Mutta turisti voi kulkea heidän seassaan ihan tavallisissa länsimaisissa vaatteissa, paitsi ei bikineissä. Niissä liikutaan vain rannalla tai uima-altaalla. Hotellien auloissakaan ei katsota hyvällä, jos joku on pukeutunut pelkkään pyyhkeeseen. 

Tunnelma syntyy ihmisistä, jotka ovat Dubaissa hyvin ystävällisiä ja huippukorrekteja. Usein, kun asia on hoidettu, tiedustellaan toiselta mistä päin maailmaa tämä on. Hotellini siivooja oli Sri Lankasta, rantaravintolan tarjoilija Keniasta, baarin tyttö Etelä-Afrikasta, hotellivirkailija Egyptistä ja maustemyyjä Pakistanista… kaikki ovat jostain muualta. Täällä kulttuurit sekoittuvat, ja sitä pidetään hyvänä asiana.

 

dubai8
Grand Souk Deiran kaupunginosassa on täynnä pieniä maustepuoteja. Vieressä sijaitsee Gold Souk, jossa myydään koruja. Arabialaiset lamput ovat kauniita!

 

 

dubai9
Nyt olisi mausteita, pähkinöitä ja muita herkkuja tarjolla.

 

Monelle köyhistä oloista, vaikkapa Intiasta, tulevalle työpaikka esimerkiksi tarjoilijana Dubaissa on onnenpotku. Lyhytkin pesti lienee kannattava, koska tulijoita riittää. Siirtotyöläisten oloja myös arvostellaan, ja voin uskoa, että heitä myös riistetään. Illan suussa näkee paljon pikkubusseja, jotka kuljettavat siirtotyöläisiä yöksi omiin majapaikkoihin. En tiedä, millaisia ne ovat ja missä sijaitsevat. Sanotaan, että rakennustyömailla rikotaan työturvallisuussääntöjä, ja se on tietysti huutava vääryys. Siirtotyöläiset ovat rakentaneet kaikki Dubain ihmeet.

 

dubai10
Pilvenpiirtäjiä riittää ja lisää nousee koko ajan.

 

 

dubai11 – kopio
Metron ensimmäinen vaunu Gold Class on vähän muita kalliimpi, mutta sieltä pääsee ottamaan tällaisia kuvia. Metro toimii automaattiohjauksella ilman kuljettajaa.

 

Vain moskeijavierailuja varten tarvitaan huivi, jolla nainen voi peittää hiuksensa. Esimerkiksi Abu Dhabin loisteliaan Sheikh Zayed Mosquen sisäänkäynnillä tarkastetaan, että kaikilla on sovelias asu. Moskeija on muuten ehdottomasti vierailun arvoinen. Sisäänkäynniltä voi lainata pitkän abayan, jos omat lahkeet ja hihat eivät ole tarpeeksi peittävät. Huivia on kätevä kuljettaa varalta käsilaukussa. Tosin tällä matkalla en tarvinnut sitä kertaakaan, koska en käynyt moskeijoissa.

 

dubai12 – kopio
Sheikh Zayed Mosque on maailman toiseksi suurin moskeija, joka sijaitsee runsaan tunnin ajomatkan päässä Dubaista Arabiemiraattien pääkaupungissa Abu Dhabissa.  Päiväretki Abu Dhabiin kannattaa.

 

Enemmän hämmentää toinen paikallinen tapa, jonka mukaan mies ja nainen eivät voi osoittaa kiintymystä julkisesti esimerkiksi halaamalla tai suutelemalla. Siis edes halaamalla, tai koskettamalla! Tämä on yleinen tapa arabimaissa, mutta länsimaiselle vähän hankala mieltää… edes paikallisella klubilla, jossa nuoret ihmiset – kaikki expatteja – tanssivat, pitävät hauskaa ja juovat, ei mistään näe, ketkä ovat pariskuntia. Kukaan ei kosketa toistaan. Hauska ja erilainen kokemus!

Tietenkin vaikkapa jäähyväisiä jätettäessä voi toista halata, eikä kukaan sano mitään. Mutta paikalliset katsovat silti hieman pitkään, että ahaa, nuo eivät kunnioita lakeja. Kerran näin turistipariskunnan suudelman lumoissa keskellä kaupunkia, ja kieltämättä se näytti siinä ympäristössä oudolta.

 

dubai13 – kopio
Burj Khalifa Plazalla on mukava viettää iltaa kävellen.

 

Muuten, Dubain tiukat lait tekevät paikasta erittäin turvallisen matkakohteen. Kuka siellä uskaltaisi tehdä rikoksen, kun rangaistukset ovat äärimmäisen kovia? Siksi siellä voi jättää arvotavarat huoletta kahvilan pöytään ja poistua hetkeksi, tai uimarannan rantatuoliin uimisen ajaksi. Varkaita ei kerta kaikkiaan ole. Itse en pelkää muutenkaan varkaita tai rikollisia, mutta huomasin Dubaista palatessani, että jo Helsinki Vantaan kentällä aloin vahtia laukkujani oudon tarkasti. Esimerkiksi rattijuoppoudesta seuraa Dubaissa elinikäinen karkotus, eikä monella ole varaa ottaa sitä riskiä.

 

Suurkaupungin tunnelma on rauhallinen, mutta eloisa. Ihan parasta on liikkua pimeän tultua paikoissa, joissa ihmiset kokoontuvat. Dubai Mallin tanssivia suihkulähteitä voisin käydä katsomassa vaikka joka ilta, niin hienot ne ovat. Esityksiä on puolen tunnin välein, ja musiikki vaihtuu joka kerta. 

video

Ostoskeskukset, ravintolat ja aukiot ovat iltaisin täynnä perheitä, lapsia, ystäväporukoita, turisteja, kokonaisia sukuja. Rannalla lapset pelaavat jalkapalloa vielä kymmeneltä illalla muun perheen viettäessä aikaa vieressä. Ostoskeskukset ovat auki puolille öin, ja joka paikkaan riittää väkeä. Elämä on ulkona, koska ilmasto sallii sen. Täällä en voi olla miettimättä, että nämä ihmiset järkyttyisivät kovasti, jos joutuisivat juuri nyt Suomeen, missä on pimeää ja autiota, tyhjää.

Autot ovat Dubaissa uskomattoman hienoja, samoin kadunvarsien koristelut.

video

By the way… Parasta mitä tiedän, on istua autossa, kun joku muu ajaa! Olin onnekas, sillä sudanilainen ystäväni asuu Dubaissa ja kuljetti minua autolla paikasta toiseen. Tosin parkkipaikan löytäminen on välillä hyvin vaikeaa ja etäisyydet tuntuvat ruuhkien takia pitkiltä.

Dubaissa hyvin syöminen ei ole kallista, ja tarjolla on kaikkia Lähi-idän ja arabikeittiön herkkuja. Tasokkaassa libanonilaisessa ravintolassa kahden ihmisen illallinen maksaa noin kolmekymppiä. Alkoholia saa hotelleista ja joistakin ravintoloista, mutta ei kaikista ruokapaikoista. Kuka sitä edes kaipaa, kun ruoka hivelee makuhermoja ja lämmin ilma ihoa?

 

dubai14 – kopio
Libanonilaiset alkupalat ulkona nautittuna!

 

Ostoskeskukset ovat pullollaan ravintoloita jokaiseen makuun. Esimerkiksi Dubai Mallin Five Guys -ravintolan hampurilainen on hyvin maittava. Lähiöiden turkkilaisista kuppiloista puolestaan saa toisenlaisia herkkuja.

 

dubai15 – kopio
Zata´ar on leipä, jonka päällä on yrttitahnaa. Maistuu ihan pestolta.

 

 

dubai16 – kopio
Turkkilainen makea leivonnainen, jonka nimeä en tiedä. Sisältää paljon juustoa, sokeria ja pitaasipähkinöitä. Mmmmm!

 

Jos haluaa juoda ja juhlia (ja on nainen), kannattaa selvittää, millä klubilla on juuri sinä iltana naisten ilta. Sellainen on joka ilta jossain, ja naiset saavat kaikki juomat ilmaiseksi puoleenyöhön asti. China Grillissä naisten ilta on tiistaina ja meno oikein hauskaa, ja musiikki minun makuuni.

 

Sanotaan, että Dubaissa 70 prosenttia asukkaista on miehiä, joten naiset saavat siellä mukavasti huomiota. Arabimiehet ovat kuitenkin kokemukseni mukaan hyvin pidättyväisiä ainakin Dubaissa. Minkäänlaista häirintää en kokenut, paitsi Grand Zouk Deira -markkinoilla, mutta se on eri asia. Metrossa on oma osasto naisille ja lapsille, ja se onkin hyvä idea varsinkin ruuhka-aikaan, joka voi olla mihin aikaan päivästä tahansa. Jos joku mies on eksynyt väärälle puolelle lattiaan piirrettyä viivaa, häntä ojennetaan nopeasti.

 

dubai17 – kopio
Miehet seisovat viivan toisella puolella metrovaunussa. Kun on ruuhkaa, se sopii minulle mainiosti.

 

Metro on hyvä tapa liikkua. Ruuhka-aikana sillä voittaa varmasti aikaa ja hermoja. Metrolippua ostaessa täytyy tietää määränpää tarkasti, sillä hinta määräytyy vyöhykkeiden mukaan. Halvimmillaan metromatka maksaa 1,50 euroa. Myös taksit ovat halpoja, ja on hyvä tietää, että niissä maksetaan käteisellä. Lähes kaikkialla muualla käy luottokortti.

Ruuhkat valtateillä alkavat heti neljän jälkeen, kun ihmiset pääsevät töistä, ja jatkuvat puoleenyöhön saakka. Matka keskustasta kaupungin laidalle voi kestää autolla kaksi tuntia.

 

Vaikka Dubaista puhutaan rikkaiden leikkipaikkana, voi sinne mainiosti matkustaa pienelläkin budjetilla. Norwegianin suorat lennot ovat ällistyttävät halvat, jos ne ostaa hyvissä ajoin. Oma menopaluuni maksoi 156 euroa! Hyvän hotellin saa alle Europan hintojen, ellei halua välttämättä rannalle luksusmajoitukseen. Kahden hengen huone (yhden hengen huoneita ei tunneta) kolmen tähden hotellissa, joka käytännössä vastaa neljää tähteä, maksaa alle satasen yöltä. Al Barshan kaupunginosassa on kuulemma vielä edullisempaa, ja sitä paitsi sitä kehutaan kivaksi kaupunginosaksi. Ensi kerralla menen sinne.

 

Tällainen näkymä on bussista, joka vie hotellista rantaan:

video

Monen turistihuvituksen kohdalla kannattaa tarkistaa, olisiko olemassa edullinenkin vaihtoehto. Esimerkiksi kaupungin edustalla risteilevät laivat, jotka tekevät muutamien tuntien risteilyjä, voivat maksaa jopa 150 euroa hengeltä. Mutta on myös yksi laivayhtiö, jonka kahden tunnin sightseeing maksoi 50 dirhamia eli noin 12,50 euroa.

video

Paras aika matkustaa Dubaihin on juuri nyt, marraskuussa, tai lopputalvesta helmi-maaliskuussa. Säätila on täydellinen, päivisin noin 29 astetta, ja illalla on juuri sopivan lämmintä, ettei mitään hihoja tarvita peittämään käsivarsia. Illalla kaikki istuvat ulkona syömässä tai polttamassa vesipiippua, shishaa. Joulun maissa ja alkuvuodesta saattavat illat olla hieman viileämpiä, mutta kesällä lämpömittari voi näyttää lähes 50 astetta.

Sadepäiviä on Dubaissa vain noin 5 vuodessa, ja sadepäivä voi tarkoittaa myös muutaman minuutin kuuroa. Juuri nyt ilma ei ole kovin kosteakaan, joten oleminen on kerta kaikkiaan ihanaa.

 

dubai18 – kopio
Aavikkoretkellä pääsee ajamaan mönkijällä hiekassa. Vielä jännittävämpää on päästä maasturin kyytiin safarille! Siellä tottumaton huutaa varmasti ääneen.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s