Gambia, pienenpieni maa Senegalin sisällä, Atlantin rannalla Länsi-Afrikassa. Vietin siellä viikon, ja parhaana asiana mieleeni jäi valo. Lämpö myös!

 

 

IMG_2456
Valo on keskipäivällä niin voimakas, että se tekee valokuvaamisen joskus vaikeaksi. Tytöt myyvät maa- ja kookospähkinöitä.

 

 

Marraskuinen Gambia oli juuri päättelemässä sadekautta, ja ilmankosteus oli yhä korkea. Saharan eteläpuoliset 30-35 asteen päivälämpötilat olivat minusta juuri sopivat. Toki kuumimpina iltapäivän tunteina ei tehnyt mieli oleskella suorassa auringonpaisteessa tai kävellä pitkiä matkoja. Kumpaakaan en tehnytkään.

 

IMG_2780
Sanyang Beach on hieman piilossa ja syrjässä, mutta matkailijat ovat löytäneet sen.

 

Gambia on valtavan vihreä ja vehreä maa, jonka tekee hedelmälliseksi sen läpi virtaava Gambiajoki. Muistatteko Kunta Kinten Juuret-televisiosarjasta? Hän oli kotoisin Gambiasta, ja tuota jokea pitkin kuljetaan myös televisiosarjan alussa, kun hänet vangitaan ja viedään orjaksi aina Amerikkaan asti. Kunta Kinten synnyinkylästä on tehty turistikohde, jossa emme päässeet käymään. Siellä ei kuulemma ole paljonkaan nähtävää.

Samaa ylväyttä ja omanarvontuntoa kuin Kunta Kintessä tuntuu olevan nykypäivän gambialaisissa. He ovat ennen kaikkea ystävällisiä, uteliaita ja avuliaita. Kaikki haluavat tervehtiä matkailijaa, sillä turismi on Gambian ykköselinkeino. Paikalliset miehet tuppautuvat välillä liiankin innokkaasti naispuolisten matkailijoiden vanaveteen, mutta ystävällisyydellä ja päättäväisyydellä heistä pääsee halutessaan eroon.

Luonto on Gambiassa valtavan kaunis. Mango- ja baobab-puut, palmut, hibiskukset ja muut kukat, tulimerenä kukkivat pensaat.

 

hotellin puut
Hotel Djembe & Balafonin pihassa kuljetaan kaunista kukkakujaa pitkin.

 

Jopa apinoita näkee kaupungissa vaikkapa hotellin puutarhassa, ja ne varastavat mielellään aamiaispöydästä pekonia, jos silmä välttää. Puusta puuhun hyppivien apinoiden touhuja on hauska seurata.

Luontoon pääsee tutustumaan vielä suoremmin viidakkokylässä  Janjanburehissa; vietimme siellä yhden yön. Se on sisämaassa usean tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista Banjulista.

 

savimaja
Tämä on minun hotellihuoneeni Janjanburehissa. Saavuimme sinne vähän ennen pimeää.

 

Paikassa ei ole sähköjä, ja yöpyminen savimajassa ötököiden, torakoiden ja muiden näkymättömien uhkien kanssa oli minulle aluksi koettelemus. Aamuyöstä aloin tottua ulkoa kuuluviin ääniin, sirittäviin hyönteisiin, lepakkoon joka huusi kuin palosireeni, kukkoon joka kiekaisi, ja lopulta nukahdin hetkeksi.

 

hyttysverkot
Vaikka huone oli mukava, nukuin huonosti. Näin torakan hyttysverkossa juuri ennen sen alle kömpimistä. Loppuyö kului kuvitellessa, mitä kaikkea muuta huoneessa liikuskeli.

 

 

Luonnon ihmeet ovat Gambian parhaita vetonauloja, ja lintubongareille järjestetään opastettuja retkiä. Kiikarit mukaan taskulampun lisäksi! Ympäristön kauneus ja vihreys sekä trooppinen lämpö olivat minulle rauhoittava, lähes meditatiivinen kokemus. Kerrankin voin vain olla ja nauttia.

 

Gambiajoella niistä pääsee nauttimaan toden teolla.

 

IMG_2516
Astu laivaan! Gambiajoki kutsuu. Krokotiilit pysyttelevät tänään pinnan alla.

 

 

Vietimme neljä tuntia jokiristeilyllä ja se jos mikä tyhjensi pään turhasta. Jokilaivan kannelle ylös oli levitetty patjoja, ja ilmavirta kulki koko ajan raikkaana. Päivä oli lämmin mutta pilvinen, juuri sopiva. Siellä köllötellessä aika tuntui pysähtyvän.

IMG_2545
Näkymä joelta.

 

Välillä katselimme kirkkaankeltaisia kutojalintuja rantapenkereen puissa, välillä näimme simpansseja, jotka odottivat ruokintaa keskellä Gambiajokea sijaitsevan saaren luonnonpuistossa. Lopulta oppaamme ilahdutti meitä bongaamalla virtahevon sieraimet hieman kauempana joella. Liian lähelle virtahepoa ei saa mennä, sillä se voi suuttuessaan kaataa jokilaivan helposti. Ja joessa on myös krokotiilejä. Niitä emme tällä kertaa nähneet, kenties siksi, että sadekauden jälkeen vesi oli hyvin korkealla. Krokotiilit eivät viitsi kiivetä rannalle.

 

IMG_2558
Oksissa roikkuvat pallot ovat kutojalintujen pesiä. Itse lintu on erittäin pieni ja keltainen.

 

IMG_2543
Laivan kapteeni ja apupoika. Puolipilvinen sää on otollinen risteilylle.

Vihreyden lisäksi Gambiassa riittää muutakin kaunista. Paikalliset mittojen mukaan ommellut naisten vaatteet ilahduttivat silmää ja sielua. Niin värikylläisiä, niin kauniita! Kuten kantajansakin. Ihan arkisissa puuhissakin pukeudutaan usein parhaimpiin.

 

IMG_2718
Tämä rouva pesee riisiä sisäpihan keittiössä. Mangopuu antaa pihalle hyvän varjon.

 

Paikallisten naisten sanotaan käyttävän 80 prosenttia tuloistaan itseensä, siis vaatteisiin, hiuksiin, muuhun ulkonäköön ja hyvinvointiin. Kannatettava asenne!

 

IMG_2500
Naisia ja lapsia Sinchu Bora -kylässä. Edessä näkyy tyypillinen paikallinen juhla-asu. Nämä vaatteet ommellaan aina mittojen mukaan. Takavasemmalla mangopuu.

 

Tässä kylässä ei ole sähköä, ja jääkaappina toimii viileä ruukku savimajan nurkassa:

 

IMG_2486
Ruukussa kaikki pysyy kylmänä.

 

Kovin paljon rahaa ei tuliaisiin saa Gambiassa kulumaan. Sen kerran, kun olisin halunnut ostaa jotain aamuyhdeksältä, myyjä totesi, että “I don´t discuss price in the morning!”  Hän ei tainnut olla aamuihminen. Yleensä ihmiset Gambiassa ovat hyvin ystävällisiä kaikkina kellonaikoina. Eikä kukaan kieltäydy myymästä…

Löysin myöhemmin käsityötorilta kauniita solmuvärjättyjä huiveja ja kivoja säilytyskoreja. Tuliaisiksi ostin nämä kangaspäällysteiset päiväkirjat, sydänavaimenperät ja matkaevääksi cashew-pähkinöitä.

tuliaiset

Kaksi jälkimmäistä ostin Senegalista, jossa vierailimme yhden päivän ajan. Se teki niin suuren vaikutuksen, että sinne haluan uudestaan! Yövyimme Toubakoutassa Saloum Delta -jokisuistossa. Se on Unescon maailmanperintölistalla, eikä ihme.

 

toubakouta
Toubakouta, Senegal aamulla ennen auringonnousua. Tämä jää mieleeni matkan kauneimpana näkymänä. Apinatkin viihtyvät laiturilla, jonka reunusta on koristeltu simpukoin.

 

Opin myös uutta cashew-pähkinöistä. Ne eivät oikeastaan olekaan pähkinöitä, vaan cashew-omenan siemeniä. Jokaisen omenan päässä kasvaa yksi siemen, joka irrotetaan käsin ja kuoritaan ulos kahdesta kuoresta. Ei ihme, että ne ovat aika kalliita, kun vaativat niin paljon käsityötä. Itse omena näyttää vähän paprikalta. Cashew-omenat pilaantuvat parissa päivässä, eikä niitä siksi tuoda tropiikista esimerkiksi Suomeen. Kuvaa ei ole, koska emme nähneet näitä ihmeellisiä cashew-omenoita!

Ihan parasta herkkua viikon aikana oli baobab-mehu, joka on tehty apinanleipäpuun hedelmistä. Mehun väri ja makeus vaihtelee riippuen yksittäisestä hedelmästä. Mehulla sanotaan olevan vatsaa hoitavia vaikutuksia ja C-vitamiinia kuusi kertaa niin paljon kuin appelsiinissa. Lisäksi siinä on paljon kalsiumia ja ravintokuituja. Todellista superruokaa siis.

 

IMG_2794
Saisiko olla yksi apinanleipäpuunhedelmä? Baobab-puut kasvavat valtaviin mittoihin. Kuvan puu on ympärysmitasta päätellen vielä nuori.

 

Tämä aamiainen sisältää lasillisen baobab-mehua:

eka aamiainen

IMG_2519
Aamiainen viidakkokylässä: maapähkinävoita, munakasta, paistettua perunaa, munkki, vaaleaa leipää, hilloa ja voita.

 

Lounas Sanyang Beach -rannalla oli herkullinen ja pöytää koristi kaunis batiikkiliina:

 

lounas
Tuoretta kalaa, kanaa, perunoita ja salaattia. Kaikki tarjoiltuna ihanalla rannalla.

 

Ilmaston, luonnon ja silmänruuan lisäksi matkalla oli vielä pari mieleenpainuvaa asiaa: yksi on musiikki. Näin djemberumpu soi Senegalissa:

Ja tietenkin ihania olivat myös lapset, jotka ovat joka paikassa samanlaisia!

 

IMG_2668
Kenen lempiaine on välitunti?

 

 

IMG_2765
Tervetuloa Gambiaan!

 

 

 

3 thoughts on “Valoa Afrikasta

  1. Kiitos Kirsi! Tosi kiva teksti ja nyt minäkin sain selityksen puussa roikkuviin pallurapesiin joita olen ihmetellyt. Cashew-omenasta täällä keitetään hedelmäviinaa kuten kai monesra muustakin (vai mikä se valmistusmenetelmä onkaan, en tiedä). Mitä tarkoittaa solmuvärjäys, kysyy käsityötoope?

    Like

    1. Ah, on jäänyt vastaamatta, anteeksi Lotta! Solmuvärjäyksessä kankaaseen tehdään isoja solmuja ja siten se upotetaan väriliemeen. Solmukohtiin tulee jänniä kuvioita, kun kangas on osittain värin ulottumattomissa. 🙂 Ai hedelmäviinaa? Ohhoh 🙂

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s